Wednesday, August 24, 2011

Long Distance Relationship/ Persahabatan;

Percaya dengan hubungan jarak jauh @ long distance Relationship?

Okeh. ini pengalaman aku.

Memang tak semua boleh go on dengan cinta macam ni.Tak tau kenapa, mayba ada certain2 people yg tak boleh berjauhan dengan gf/bf diorang. Maybe, ada people yg jenis nak ada sentiasa depan mata. Anytime boleh hang out and so onn. But, kalau da jauh mestilah macam weekend baru boleh jumpa an?


Ok, faham. Tapi pada aku, semua tu tak menjadi penghalang sebab kalau kau dah sayangkan seseorang tu kau akan sanggup buat ape saja kan? Dan kau akan cuba segalanya untuk dia kan? Kadang-kadang berjauhan is better than yg selalu depan mata. Ramai kawan aku, yang bf/gf dia jauh. Disebabkan belajar atau bekerja.

Aku banyak survey kat lelaki. Perempuan ni macam xda sebab masing-masing bf dekat. So, bila aku tanya diorang;

"ape perasaan kau bila kau bercinta dengan gf kau jauh? dah la jauh, jumpa pun jarang-jarang. Tak rindu ke?"

Feedback dia;

"Mestilah rindu, tapiAku dah biasa dan aku lebih suka kalau awek aku jauh. Sekali sekala jumpa, lepaskan rindu rasa dia lain gila. baru lah cinta namanya"..

hahaha. nampak2! itu lah jawapan kawan aku. Memang seksa, jauh sebab rindu. Bila kita kesepian memang kita perlukan seseorang di sisi untuk tolong kita cool down kan jiwa. Tapi satu jela part yang aku tak suka, kau cari aku masa kau ada masalah dan hilang tanpa kata bila kau senang. AH! Dammit! aku paling tak suka kalau ada orang macam tu.

Apa yang kau rasa ah? Hati manusia lain2. perasaan pun lain2. Kalau ikutkan hati aku, memang rasa nak bunuh je perasaan yg macam tu. kau tak rasa bersalah ke? Pelik kan. Tapi itu lah apa yang kadang-kadang aku rasa. buat baik salah dan anggapan dah lain, buat jahat salah dan anggapan kau tahu kan macam mane?

Aku ingat part ni; "Bila kita susah sapa yang ada dengan kita? Ada ke orang yang nak susah sama dengan kita?Setakat muka hensem/cantik pun tak guna bila hati busuk!"

Nah!setepek dari dia. memang ngam! Btul la tu kan?

**********

Okeh. Back to the main topics;

Long distance relationships and dating occur when two people live far apart from each other and are unable to see each other but on holidays, weekends, or on vacation.

Long distance dating can be very difficult for some relationships if the people want to be together more often. Som people enjoy long distance relationships because it gives them the time apart from each other to fully appreciate each other when they are able to be together.
Some long-distance dating may not last a long because they are too difficult or one of the people in the relationship may end up moving closer so they can be together.

When couples experience long distance dating they are usually able to see each other on the weekends if the distance isn’t too far apart. If the couple is too far away to be able to see each other on the weekends then they will use their vacation time from work and see each other on the holidays. Whenever they can get the time available they will see each other.

However, it can be good for a relationship to have the time apart because when they do see each other the two are extremely happy to be together and they don’t take each other’s time for granted. - unknown.

Paham kan? Pada aku, cinta jarak jauh ke, dekat ke. sama je. Tak ada yang lain. Pokok pangkal pada hati kau dan dia. Hati manusia boleh cepat berubah. Sangat cepat.Kita tak tau bila. But satu je, if kau sayangkan dia, dia akan tetap di hati walau kau dicampakkan ke hujung dunia sekali pun. Sebab kau hanya simpan dia dalam hati kau. Kalau kau sematkan benda ni dalam kepala, FINE! kau takkan berubah. Itu pun, kalau kau benar2 serius dalam hubungan tu.

Lagi satu, Dalam perhubungan kena ada 100% kepercayaan kepada pasangan korang. Kalau tak ada memang susah la. sebab tu sebelum couple kenalah berkawan, selami jiwa selami akal. heheh kau dah tahu perangai dia macam mana, cara dia macam mana. So, kau sendiri akan decide.Mudahkan?

Tapi ada people yg bila dah jauh, hati pun berubah. AH! aku paling benci bila ada yang macam tu. Kenapa? senang sangat hati kau berubah. Janji2 dulu kau tinggalkan, kau nafikan. Kau memang sebegitu? owh, mungkin. Sekelip mata.


****************************

Pada aku, kalau nak berkawan dengan aku boleh. Tapi biarlah jujur ikhlas. Bukan dalam perhubungan kena ada semua tu, dalam persahabatan pun penting! Jangan masa ada masalah kau cari dia, bila kau gembira suka senang, kau lupakan dia. Jangan main game sangat. Nanti kau kena balik. Itu je. Tak rugi kalau kau tak lupakan dia, kau kena ingat siapa yang selalu sentiasa kau bila kau susah. Dah senang jangan lah lupakan. Tak ke mana bila perangai kau macam tu.

Bukan doa atau apa, cuma minta kau berubah dan sedar. tak salah kan kalau menasihati sesama sendiri? terpulanglah, ikut gerak hati ikut rasa. Dan kau dah besar, kau boleh fikir. Kau boleh nampak siapa yang selalu bersama kau. Kau tak terfikir, macam mana hati dia bila kau buat dia macam tu.


Nota kaki : Sejauh mana cinta tu pergi , semakin dalam perasaan itu masuk ke dalam hati.Disebabkan rndu yang tak terkata. hargailah masa dia ada, jangan mencari bila dia tiada.

Singgah ke wordpress : ohkacaretak

7 comments:

Lala Adila said...

cinta aku jarak jau . agak sukar untuk di handle . perasaan risau/cemburu/xcye mesti ade . ermm tp 2 la , ble da jmpe , kite dpt rse syg yg berbeza. time 2 kite rse cm dihargai sgt . :( . bg aku , biar cinta cmni , dr bekepit 24 jam , then gaduh memnjng . aku xboley dekat , mesti selalu gaduh . hahaha .

IeRa said...

setuju beb!

Chachos Cheezy Wedges said...

tuh sume dugaan idop... hehehe...
redahh je.. kah3x..

Ieka Luvika said...

ieka dgn bf dari dulu long distance relationship..memula dia p blaja kat UK pastu da abes blaja die keje kna slalu pegi offshore..slalu kat lua negara...wuwuu...
ALHAMDULILLAH semuanya baik-baik aja smpi skrg.. ^^

Different people different perception based on how they treat their long distence love/friendship ^^

-XaXao- said...

lala adila: hehe ye ke? okeh aku suke!

iera: haha setuju saja :)

chacos : haha mmg la redah. tapi kdg2 tersungkur :(

ieka : hehe thnx ieka. i appreaciate that :)

kc kasedah said...

i love this entry!


okay, long distance relationship needs TRUST and FAITH a lot!

jauh kan, bosan, mula la kwn dgn org lain. if kite kekalkan dengan cara yg baik, insyaAllah hubungan berjaya. tp, kalau dua-dua menipu, mmg tak kemana semuanyaa ;)

-XaXao- said...

kc kasedah: yes totally true.thnx kc 4 ur opinion :)